Wat is koffie?


Wat is koffie?


Een koffieboon is een rijp zaadje in de bes van de koffieplant. De koffieplant groeit vooral tussen de twee keerkringen. Na het plukken van de koffiebessen worden de bonen uit de bessen gehaald. Dit kan door de dry, washed of pulped natural methode.

Nadat de bonen gedroogd zijn worden ze gebrand. De branding zorgt ervoor dat de bonen hun typerende smaak en aroma krijgen. Hierbij worden de suikers in de boon gekarameliseerd waardoor er koffieolie ontstaat die zorgt voor de geuren, smaken en aroma’s van de boon. Je hebt verschillende gradaties in het branden die gaat van licht gebrand (light roast) tot middelmatig gebrand (medium roast), tot espresso gebrand tot zeer donker gebrand (dark roast).

Na het branden worden de bonen eventueel gemalen. Wij raden iedereen steeds aan om zelf te malen of om bonen te kopen. Kies je voor gemalen koffie hou dan hier ook weer rekening met de juiste maling van zeer fijn gemalen tot grof gemalen. Dit hangt af van hoe u de koffie vervolgens wenst te zetten.

Er zijn talrijke koffiezetmethoden. Zo kan je koffie maken met een espressoapparaat, een ibrik, een percolator, een cafetière, filterkoffiezet als chemex, aeropress, french press, V60, kalita of een volautomatische koffieautomaat.

Branden van koffie


In de branderij transformeren we de rauwe, groene koffieboon in een boon die klaar is om geconsumeerd te worden. Een groene koffieboon heeft namelijk nog geen smaak, en ruikt over het algemeen naar gras. Wel heeft elke soort al een eigen smaakkarakter. De smaak en het aroma ontwikkelen zich pas na het branden. Tijdens het branden halen we het beste uit de koffieboon naar boven. We leggen de nadruk op de specifieke eigenschappen van de boonsoort en het karakter van het gebied waar de boon geteeld is.

Uiteraard werkt onze branderij alleen met de hoogste kwaliteit bonen, de beste apparatuur en ambachtelijke branders met liefde voor het vak. We streven altijd naar de hoogste standaard. Zodat u uw klanten het lekkerste kopje koffie kunt garanderen. Voor de inkoop van onze koffie komen we in koffieproducerende landen over de hele wereld. We proeven en testen honderden soorten koffie, waaruit we de beste kiezen. Als we onze favorieten hebben geselecteerd, begint het brandproces: een zeer minutieus werk, dat geduld, aandacht en … liefde vergt.

In de branderij branden we de koffie op een ambachtelijke manier. Door het branden karamelliseren de suikers in de boon. Zo ontstaat de bruine kleur van de koffieboon en worden de suikers en eiwitten in de boon geactiveerd. Tijdens het branden in de oven wordt de koffie snel rondgedraaid en geroosterd. De boon gaat door drie fases:

De boon wordt gedroogd en ‘popt’, vergelijkbaar met maïs die ‘popt’ tot popcorn. Koffiebranders noemen dit de eerste ‘knak’. De boon zwelt door waterdamp en CO2-druk van binnenuit.

De boon kleurt door karamellisatie en dankzij de maillardreactie: de reactie tussen suikers en eiwitten die de boon smaak geven. De boon wordt langzaam donkerder en zwelt nog iets verder.

De boon, die voorheen nog rimpelig was, krijgt een strakke egale buitenkant. Dat is het begin van de tweede ‘krak’. De cellulosekern van de boon breekt. Na de tweede krak wordt de boon kruimeliger en verliest deze gewicht. Zo blijft er een bittere koolstofboon over.

licht

Licht branden


De bonen worden lichtbruin en droog en krijgen een delicate smaak en aroma. Deze koffie is vooral geschikt voor  filterkoffie.

medium

Medium branden


De bonen krijgen een mooie bruine kleur en een sterkere smaak. Lekker op elk moment van de dag.

espresso

Espresso


De bonen worden donkerbruin en soms iets licht glanzend van de olie die vrijkomt bij het branden. De koffie heeft een volle en krachtige smaak. Op deze manier geroosterde koffie is heerlijk na lunch of diner.

dark

Dark Roast of espresso roasting


Deze manier van branden geeft een donkere koffie met een uitgesproken (sterke) smaak, toast en donkere karameltonen.

Melangeren


Melanger (melangeren) komt uit het Frans en betekent letterlijk ‘mengen’. Een melangeur mengt koffiebonen van verschillende origines. Elke koffie heeft zijn eigen aroma, een eigen verhouding tussen zoet en bitter, een eigen rinsheid en een specifieke body. Melangeren is een kunst, die als eindresultaat een harmonieus geheel beoogt. Net als een dirigent zorgt de melangeur ervoor dat alle afzonderlijke componenten samen een prachtige symfonie vormen.

Koffie is echter een natuurproduct en de oogsten kunnen van jaar tot jaar verschillen, afhankelijk van vele (klimatologische) factoren. Daarom zijn de koffiesoorten en onderlinge verhoudingen in een melange geen constante, maar een variabele om de smaak in het kopje constant en perfect te houden.

Koffieweetjes


Wat is een melange?


Door het mengen (melangeren) van verschillende koffies kunnen we de beste eigenschappen van de koffies nog meer uit de verf laten komen. Door koffies met elkaar te combineren, ontstaan er nieuwe, unieke koffiesmaken en is de melange het hele jaar constant.

Wat is Single origin koffie?


Single origin koffie is koffie die niet gemengd is met andere soorten. Dit kan een koffie van één gebied zijn of zelfs van één plantage of één boer. De specifieke en unieke smaak van de koffie komt zo het best tot zijn recht.

Wat is espresso?


Espresso betekent letterlijk ’uitgedrukt’. Het woord espresso heeft betrekking op de speciale manier van koffiezetten, niet op de manier van branden of de oorsprong van de bonen. Om een goede espresso te kunnen maken, is een speciaal espressoapparaat vereist. Het apparaat perst het warme water door de koffie met precies de juiste druk (9 bar). Pas als de bonen van de hoogste kwaliteit zijn, de maling perfect en de machine berekend op zijn taak, krijgt de espresso zijn volle, zachte smaak en de mooie crème laag (crema).

Wat is cuppen?


Cuppen is het proeven van koffiemonsters. ‘Cup’ betekent ‘smaak’.

Wat is het verschil tussen robusta en arabica koffie?


Arabicabonen zijn veelal vol van smaak en hebben een rijk spectrum aan smaaknuances. Voor ‘specialty’-koffies wordt doorgaans gebruik gemaakt van arabicavarianten. Robustabonen worden vaak als onderdeel van een espressomelange gebruikt, om een bepaalde smaaktoon te verkrijgen. De robusta bevat meer olie dan de arabica, het leent zich daardoor beter om een mooie cremalaag te krijgen. De robusta is een robuuste plant die makkelijker op meerdere plaatsen groeit en die ongevoeliger is voor ziektes dan de arabica. Robustakoffie wordt vaak in bulk verwerkt en is meestal bestemd voor de grote koffiebranderijen die werken voor bijvoorbeeld supermarkt