Koffiemachines


Percolators


Bij een percolator stroomt de koffie door verhitting door een buisje naar boven in de kan, waarna het water door een filterbakje met gemalen koffie sijpelt.

Filter koffiemachines


Bij filtermachines druppelt het water door een filter met gemalen koffie.

Espressomachines


Alle espressomachines werken door het principe van opgebouwde druk waarna water door een samengedrukte hoeveelheid gemalen koffie wordt geperst. Dit resulteert in een rijke, volle, sterke kop koffie.

De wereld van espressomachines


Vandaag de dag zijn er ontelbaar soorten espressomachines te koop, in verschillende prijsklassen. De goedkopere modellen werken een beetje zoals stoommachines, namelijk met een boiler: het water wordt verwarmd tot de stoom een bepaald drukniveau heeft bereikt. Het verhitte water komt vervolgens vrij en wordt door de koffie geperst. Dit is een minder efficiënte manier dan met een pompsysteem, waarmee de duurdere modellen zijn uitgerust. Er bestaan drie categorieën espressomachines:

Handmatige espressomachines


Echte espressoliefhebbers zijn dol op handmatige machines, omdat ze zelfcontrole kunnen uitoefenen op het zetproces met behulp van een hendel. De snelheid waarmee het water door de koffie wordt geleid is cruciaal voor het maken van een geweldige schot espresso, dus houdt bij een handmatige espressomachine rekening met een leercurve. Hoewel er goedkope modellen op de markt zijn, zijn de meeste handmatige espressomachines vrij kostbaar. Veel professionele modellen kosten duizenden euro’s.

Semiautomatische espressomachines


Wanneer je liever hebt dat de machine het pompen voor zijn rekening neemt, ga dan op zoek naar een semiautomatische espressomachine. Je zult zelf het pompproces moeten starten en stoppen, én je moet zelf de gemalen koffie toevoegen en eventueel melk opschuimen. Omdat ze relatief goedkoop zijn worden er tegenwoordig veel semiautomatische espressomachines verkocht.

Een volautomatisch koffie apparaat


FRANKE_A800_fully-automatic_assesoires-combi_SU05_Fridge_2000x1500px.1456840639054

Als je liever niet veel meer wil doen dan genieten van je espresso, koop dan een volautomatisch model. Deze machines starten en stoppen de waterpompen automatisch, zorgen zelf voor het malen van de koffiebonen, schuimen eventueel de melk op voor je cappuccino en storten het gebruikte koffiemaalsel netjes in een bakje. Het enige wat ze niet voor je doen is de koffie voor je opdrinken!

Koffiecapsule machines


Het geheim van deze apparaten is het gebruik van een capsule, pad of pod. Dit is een klein afgesloten cupje met een vooraf bepaalde hoeveelheid koffie. Je brengt het cupje in de machine en je maakt zo jouw espresso. Het nadeel van deze koffiemachines is dat de keuze van de koffiesoort beperkt is.

Welk type moet je kiezen?


Filtermachines en percolators hebben deze voordelen ten opzichte van espresso machines:
– Ze zijn goedkoper
– Ze zijn gemakkelijker

Voor minder dan €50,- heb je al een fatsoenlijk filter-koffiezetapparaat en een goede percolator gaat over de toonbank voor minder dan €80,- Deze hebben gemiddeld een capaciteit zes tot twaalf bakjes en zijn vaak uitgerust met verwarmingsplaatjes om je koffie warm te houden. Ze zijn snel en gemakkelijk te gebruik en zijn soms zelfs uitgerust met een tijdschakelaar. Je stelt de machine in op een bepaald tijdstip en wordt wakker met vers gezette koffie.

Ondanks het feit dat espressomachines beperkte hoeveelheden koffie tegelijk kunnen zetten en relatief duur zijn, zijn ze tegenwoordig erg populair. Waarom zijn ze zo populair? Er zijn twee redenen:
– Ze zetten geweldige koffie
– Ze zijn erg eenvoudig in gebruik

Of je nu een volle, rijke, zwarte espresso wilt, een schuimende cappuccino of een macchiato, een espressoapparaat maakt het voor je. Daar waar je vroeger een halve studie moest doen om het apparaat te kunnen bedienen, maken semiautomatische en automatische espressomachines het voor beginners mogelijk om snel een fatsoenlijk shot espresso te maken. Veel modellen zijn voorzien van gedetailleerde instructieboekjes of zelfs Dvd’s, zodat je niet aan een barista-universiteit hoeft te studeren om een kwalitatief goede espresso te maken!

Bij ons kunt u terecht voor volgende machines


Contacteer ons voor meer informatie